#1 – Vierkant tafelkleed met een fraaie rand

Zo’n fraai tafelkleed met een opgestikte rand kan je bij iedere gelegenheid op tafel leggen. Het tafelkleed is snel gemaakt en je kunt het aan je eigen smaak aanpassen.

Een mooi tafelkleed nodigt er toe uit de tafel met passende servetten en je mooiste servies te dekken. met zo’n kleed wordt de sfeer an tafel meteen veel feestelijker, zelfs op een gewone doordeweekse dag.

Een tafelkleed dat je zelf hebt gemaakt met zelf uitgekozen stof, kan je ook gebruiken als een origineel en zeer persoonlijk cadeau voor familie of vrienden, die op het punt staan om hun eigen huis in te richten.


Een zelfgemaakt tafelkleed met opgestikte rand is heel persoonlijk, want je kunt kleur, motief en materiaal van de stof afstemmen op de gelegenheid. afhankelijk van wat je wil, kan je er smalle en brede stroken op naaien en daarbij verschillende keuren kiezen in niet-alledaagse combinaties.


Voor een tafelkleed zijn katoen of linnen het meest geschikt. Was de stof en de stroken voordat je gaat naaien, omdat ze op een verschillende manier kunnen krimpen. Meet de lengte van de stroken zorgvuldig. In de beschrijving bedraagt de breedte 8 cm ( de uiteindelijke breedte is 6 cm). Natuurlijk kan je de breedte variƫren. Zodra je de stroken hebt vastgenaaid, wordt de naadtoeslag tot op 5 mm terug geknipt, voordat je de strook naar de goede kant keert. Op deze manier krijg je een rechtere rand en voorkom je dat de naadtoeslag te zien is als het tafelkleed is gestreken. Strijk de strook zo, dat deze aan de goede kant iets over de naad uitsteekt. Het resultaat ziet er dan professioneler uit.

Maak de stroken van dezelfde stof als het tafellaken of combineer twee bijzondere kleuren. Stroken van dezelfde stof vallen meer op als je sierband op de binnenrand van de strook zet. Wanner je een strook van een andere stof kiest, is sierband natuurlijk overbodig. Dan strijk je in de rand een zoompje van 1 cm en naai je de rand met kleine steekjes op het tafelkleed. Een ruitpatroon maak je door stroken sierband kruislings op het kleed te naaien.


Materiaal

  • Stof voor het tafelkleed
  • Stof voor de strook
  • Sierband
  • Centimeter
  • Geodriehoek/Lineaal
  • Krijtpotlood
  • Stofschaar
  • Spelden
  • Garen
  • Naaimachine

Stap 1

Knip het tafelkleed in de gewenste grootte met rondom 1 cm naadtoeslag. Bereken de hoeveelheid stof voor de stroken. Teken vier stroken van 8 cm breed af.


Stap 2

Knip voor iedere kant van het tafelkleed een aparte strook uit. De lengte komt overeen met de lengte van de randen van het kleed plus 2 cm naadtoeslag. Knip de stroken op maat.


Stap 3

Speld steeds de korte kant van twee stroken met de goede kanten op elkaar. Leg de geodriehoek me de meetkant en de spitse hoek op 1 cm van de randen van de strook. Trek een diagonaal.


Stap 4

Naai de stroken langs de diagonaal van de naad vast door vooruit en achteruit te stikken. Knip de naadtoeslag tot op 5 mm af en keer de strook naar de goede kant.


Stap 5

Al alle vier de hoeken op deze manier zijn genaaid, leg je de strook met de goede kant op de achterkant van het tafelkleed. De hoeken moeten precies op elkaar liggen. Sspeld de strook op het tafelkleed.


Stap 6

Naai de strook op het tafelkleed en hou daarbij rondom 1 cm naadtoeslag aan. Knip de naadtoeslag van de hoeken tot vlak bij de naad schuin af. Knip alle andere naad toeslagen tot op 5 mm af.


Stap 7

Keer de strook naar de goede kant en strijk hem zo, dat de rand iets over de naad uitsteekt. Speld sierband op de binnenrand van de strook. Laat het band de strook 1 cm overlappen.


Stap 8

Knip het band in de hoeken niet af, maar vouw het zorgvuldig naar binnen, zodat er een rechte hoek ontstaat. Zo voorkom je onnodige naden op het tafelkleed. Speld het band in de hoeken vast.


Stap 9

Je kan naar wens meer stroken sierband op het tafelkleed spelden. Schuif dan de uiteinden steeds onder het sierband van de rand en speld deze vast. Stik tenslotte het sierband vast.


Idee

Als je verschillende tafelkleden wil gaan maken, dan kan je kiezen uit een enorme hoeveelheid stoffen combinaties. Gebruik je fantasie!

Combineer met kleuren en materialen, bijvoorbeeld een abrikooskleurig kleed van grof geweven katoen met een heldergroene sierrand van glanzend satijn. Het resultaat is zeer verrassend.

Geplaatst in DIY

Geef een reactie